Πώς να πουλήσετε ψηφιακά downloads στο Etsy

Προσθέστε listings στο κατάστημά σας, προσεγγίστε νέους πελάτες και γίνετε δημιουργικοί πουλώντας τέχνη, πρότυπα και άλλα που μπορούν να γίνουν download μέσω του Etsy.


[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ.]



Φωτογραφία από το The Crown Prints

Όταν γεννήθηκε η κόρη της, η Jenny Kun σχεδίασε μερικές εκτυπώσεις για να τις κρεμάσει στο νέο παιδικό δωμάτιο. Ένα βράδυ, κατά την περιήγησή της στο Pinterest, ανακάλυψε ένα ψηφιακό download προς πώληση στο Etsy και τότε της δημιουργήθηκε η έμπνευση. «Ανέβασα μερικά προϊόντα και σοκαρίστηκα - πήρα μια πώληση την πρώτη κιόλας βραδιά», λέει η Jenny. Από τότε που άνοιξε το κατάστημά της στο Etsy, το The Crown Prints, τον Αύγουστο του 2015, η Jenny έχει πουλήσει κοντά 5000 ψηφιακά αντίγραφα αυθεντικών έργων τέχνης της. Στην Jenny αρέσει ότι τα ψηφιακά downloads επιτρέπουν στους αγοραστές να πραγματοποιήσουν μια αγορά και να έχουν κάποιο νέο έργο τέχνης κρεμασμένο στο σπίτι τους μέσα σε λίγα λεπτά. "Ως καταναλωτής, μου αρέσει πραγματικά αυτή η στιγμιαία ικανοποίηση», λέει. Στην Jenny επίσης αρέσει ότι η πώληση ψηφιακών downloads της επιτρέπει να τρέχει μια επιχείρηση χωρίς να ασχολείται με πράγματα που προκαλούν πονοκεφάλους, όπως η αποστολή των προϊόντων. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Etsy που προσφέρουν ψηφιακά downloads στο κατάστημά τους πωλούν τα πάντα, από σχέδια ραπτικής και εκτυπώσεις για πάρτι, έως όμορφα σχεδιασμένα πρότυπα για βιογραφικά σημειώματα. Η διάθεση ψηφιακών downloads σας προσφέρει τη δυνατότητα να προσθέσετε περισσότερα listings στο κατάστημά σας και να εξασκήσετε τη δημιουργικότητά σας.

H πώληση ψηφιακών downloads μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο για να μείνετε σε επαφή με το δημιουργικό και επιχειρηματικό πάθος σας. Η Claudine Hellmuth πουλά εκτυπώσιμα πρότυπα για κουτιά δώρων που η ίδια σχεδιάζει και ζωγραφίζει. Όταν το 2011 ξεκίνησε για πρώτη φορά να πουλά ψηφιακά downloads στο Etsy, η Claudine ήταν αυτοαπασχολούμενη και είχε περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στη δημιουργία νέων ψηφιακών σχεδίων και στην προώθηση του καταστήματός της. Πρόσφατα ξεκίνησε μία εργασία πλήρους απασχόλησης ως γραφίστρια, αλλά το κατάστημα της στο Etsy εξακολουθεί να αποτελεί μια πηγή εισοδήματος. "Είναι τόσο καλός τρόπος για να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα!", Λέει η Claudine. "Δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε ή να αποστείλετε το προϊόν σας και μπορείτε να πουλήσετε το ίδιο αντικείμενο πολλές φορές."

Είτε σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα νέο κατάστημα ή απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την πώληση ψηφιακών αντικειμένων.



Η Jenny δημιούργησε αυτές τις εκτυπώσεις με σιλουέτες ζώων για το παιδικό δωμάτιο της κόρης της, οι οποίες την ενέπνευσαν να δοκιμάσει την πώληση ψηφιακών downloads στο Etsy. Δεν πουλάει προς το παρόν τα σχέδια αυτά, αλλά θα προστεθούν στο κατάστημά της σύντομα.


Ξεκινώντας


Η ανάρτηση ενός ψηφιακού download στο Etsy γίνεται ακριβώς όπως στη δημιουργία ενός listing προϊόντος σε φυσική μορφή, με εξαίρεση ότι θα ανεβάσετε το αρχείο το οποίο θα λαμβάνουν οι πελάτες σας όταν πραγματοποιήσουν μια αγορά. Αφού οι πελάτες αγοράσουν ένα ψηφιακό αρχείο στο Etsy, αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο στη σελίδα downloads τους. Μπορείτε να ανεβάσετε ήχους, εικόνες ή αρχεία κειμένου στο listing σας. Δείτε όλα τα βήματα της καταχώρισης ενός ψηφιακού αντικειμένου.

Αν και δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες για να αναρτήσετε ένα ψηφιακό download στο Etsy, μια καλή γνώση σχεδιαστικών προγραμμάτων όπως το Adobe Illustrator θα κάνει τη δημιουργία αρχείων ευκολότερη, λέει η Jenny. «Χρησιμοποιώ το Adobe Illustrator, επειδή είναι ένα διανυσματικό πρόγραμμα το οποίο μου δίνει την ευελιξία να αλλάζω το μέγεθος των σχεδίων μου», αναφέρει. "Όταν το μάθετε θα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στην εργαλειοθήκη σας".

Να θυμάστε ότι ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας μιας επιχείρησης στο Etsy είναι η μάθηση και η προσαρμογή του καταστήματός σας με την πάροδο του χρόνου. Η Claudine συνιστά να πειραματιστείτε με την πώληση ψηφιακών downloads, ξεκινώντας με μερικά σχέδια. "Δεν χρειάζεται να περιμένετε να έχετε εκατοντάδες σχέδια για να ανοίξετε το κατάστημά σας", λέει. "Αναρτήστε μερικά σχέδια, δείτε πως ανταποκρίνονται οι πελάτες σας και στη συνέχεια κάντε περισσότερα στην κατηγορία που πουλάει καλύτερα".

Συμβουλές επιτυχίας


Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη διαδικασία καταχώρισης και πώλησης στο Etsy, η ανάρτηση του πρώτου ψηφιακού download σας θα σας είναι ιδιαίτερα οικεία. Όμως, υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις που πρέπει να γνωρίζετε όταν φωτογραφίζετε και τιμολογείτε ψηφιακά αντικείμενα, ενώ οι αγοραστές μπορεί να έχουν διαφορετικές προσδοκίες στο επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών.

Φωτογράφηση

Εκτός από τις στυλιζαρισμένες φωτογραφίες ενός ολοκληρωμένου project, η Sarah περιλαμβάνει μία πέμπτη φωτογραφία για να δηλώσει ρητά ότι το listing είναι ένα πατρόν ραπτικής για download.

Η μεγάλη φωτογραφία είναι απαραίτητη για κάθε listing στο Etsy, αλλά η φωτογράφιση ψηφιακών στοιχείων και η διασφάλιση ότι οι καταναλωτές κατανοούν ακριβώς τι αγοράζουν, θέτει ορισμένες προκλήσεις. Η Sarah Norwood πουλά εσώρουχα ραμμένα στο χέρι και ψηφιακά πατρόν εσωρούχων στα καταστήματά της Ohhh Lulu και Ohhh Lulu Sews. Η Sarah περιλαμβάνει φωτογραφίες στα listings της που επικοινωνούν την αισθητική του brand της και δείχνουν στους αγοραστές τι μπορούν να δημιουργήσουν με τα σχέδια της. «Προσπαθώ πάντα να δημιουργήσω μια διάθεση με τις φωτογραφίες μου», λέει η Σάρα. "Έτσι, ακόμη και αν είναι μόνο μια εικόνα του ίδιου του σχεδίου, προσπαθώ να δώσω μια ρομαντική αίσθηση ή το στυλ με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να φανταστούν τον εαυτό τους να το χρησιμοποιούν".

Προσθέτοντας μια στυλιζαρισμένη φωτογραφία του ίδιου του πατρόν η Sarah έχει δραματικά μειώσει τον αριθμό των πελατών της που μπερδεύονται και νομίζουν ότι αγοράζουν το ολοκληρωμένο αντικείμενο και όχι ένα πατρόν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η υπογράμμιση στους τίτλους και στα tags σας, ότι το αντικείμενο είναι μια ψηφιακή λήψη.


Απλά συστατικά όπως ένα βάζο με λουλούδια και καθαρές επιφάνειες από μάρμαρο και ξύλο είναι απαραίτητες στον οικιακό φωτογραφικό εξοπλισμό της Jenny.

H Jenny έχει επίσης προσαρμόσει τη φωτογραφία της για να απεικονίσει καλύτερα τις εκτυπώσεις τέχνης της που προορίζονται για download. Όταν ξεκίνησε να πουλά τις εκτυπώσεις της, χρησιμοποιούσε συνήθη mock-ups, πολλά από τα οποία πωλούνται στο Etsy, που τοποθετούσαν το έργο τέχνης της σε ένα πλαίσιο και φωτογραφίζονταν και σχεδιάζονταν ως μια ξεχωριστή εικόνα. «Δεν ήμουν σίγουρη ότι έδειχναν τα προϊόντα μου στο καλύτερο φως τους, επειδή πολλοί πωλητές χρησιμοποιούν τα ίδια mock-ups», λέει. Τώρα, που δημιουργεί τα δικά της πλαίσια και στηρίγματα στο σπίτι, τα φωτογραφίζει μόνη της. "Μου αρέσει να το κάνω γιατί νιώθω σαν να έχω τον πλήρη έλεγχο πάνω στο branding μου και το look μου", λέει.


Πελατειακή υποστήριξη


Ένα λεπτό banner στο κάτω μέρος των εικόνων των listings επιτρέπει στους αγοραστές να γνωρίζουν ότι το προϊόν ης Claudine είναι ένα εκτυπώσιμο kit.

Τα ψηφιακά προϊόντα θα σας εξοικονομήσουν χώρο αποθήκευσης και διαδρομές στο ταχυδρομείο, αλλά μερικές φορές μπορεί να απαιτήσουν επιπλέον προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πελατών. Ως πωλήτρια μοτίβων, η Sarah έχει βρει ότι η επικοινωνία της με τους αγοραστές των μοτίβων πηγαίνει σε μεγαλύτερο βάθος από τις ερωτήσεις που παίρνει από τους αγοραστές που αγοράζουν εσώρουχα από αυτήν. "Μερικές φορές οι πελάτες χρειάζονται περισσότερες βήμα-προς-βήμα οδηγίες, ειδικά αν είναι νέοι στο ράψιμο», λέει. "Γι 'αυτό μπορεί να μην ξοδεύω πολύ χρόνο με τη διαχείριση των παραγγελιών, αλλά ξοδεύω πολύ χρόνο βοηθώντας τους ανθρώπους από μακριά". Η Sarah χρησιμοποιεί το blog της για να μοιραστεί περισσότερο σε βάθος τις λεπτομέρειες και τις οδηγίες κατασκευής με τους πελάτες της. Η δημιουργία αυτών των πόρων της επιτρέπει να απαντήσει με έναν σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες αντί να απαντά επανειλημμένα τις ίδιες ερωτήσεις μέσω convo.

H Claudine διαπίστωσε επίσης ότι οι καταναλωτές χρειάζονται μερικές φορές κάποιους επιπλέον πόρους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ψηφιακές λήψεις που αγόρασαν. Στο κανάλι της στο YouTube, μοιράζεται βίντεο που δείχνουν ακριβώς πώς να φτιάξουν τα  εκτυπώσιμα, τρισδιάστατα κουτιά δώρων.

Οι ερωτήσεις και τα σχόλια που λαμβάνετε από τους πελάτες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να σκεφτείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε το σχέδιό σας ή το κατέβασμά του, για να κάνετε τα πράγματα πιο σαφή για τους μελλοντικούς πελάτες - εξοικονομώντας χρόνο και βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία των πελατών σας.

Όταν αρχίσετε να πουλάτε ψηφιακά downloads, μπορεί επίσης να βρεθείτε να απαντάτε σε τεχνικές ερωτήσεις του πελάτη. «Θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να κατεβάσουν και να ανοίξουν ένα αρχείο pdf ή δεν είναι σίγουροι πώς να αλλάξουν τη ρύθμιση του εκτυπωτή τους από portrait στο landscape», λέει η Claudine. Έτσι στα email που οι αγοραστές λαμβάνουν με τα αρχεία τους ενσωματώνει βήμα-προς-βήμα οδηγίες.

Η Jenny επίσης συνιστά να εξοικειωθείτε με τις λειτουργίες εκτύπωσης και τις χρωματικές δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι πελάτες σας. "Στείλτε τα σχέδιά σας σε διάφορους εκτυπωτές, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς θα προκύψουν και να προβλέψετε την εμπειρία που θα αντιμετωπίσουν οι πελάτες σας», λέει η Jenny.


Τιμολόγηση

Πώς μπορείτε να τιμολογήσετε ένα ψηφιακό αντικείμενο; Το ερώτημα αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να απαντηθεί αν μόλις ξεκινάτε την πώληση downloads. H Jenny ξεκίνησε με τη σκέψη για το πόσο θα χρέωνε για τη δημιουργία της, αν την τύπωνε, την συσκεύαζε και την ταχυδρομούσε. Εξέτασε, επίσης, πόσο χρόνο βάζει σε κάθε σχέδιο και τι θα θεωρούνταν ένα εύλογο κέρδος για να φτάσει τις τιμές της από $5,40 για μεμονωμένες εκτυπώσεις και $10,80 δολάρια για sets. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα έξοδα, όπως οι αμοιβές του Etsy για να καταλήξει σε μια τελική τιμή. "Νιώθω ότι οι πελάτες μου είναι ευχαριστημένοι με την τιμή που πληρώνουν", λέει η Jenny. "Πολλοί αναφέρουν ότι η διαδικασία ήταν αποτελεσματική και τους κόστισε λιγότερο από ότι αν είχαν αγοράσει μια εκτύπωση και έπρεπε να περιμένουν για να φτάσει στο ταχυδρομείο".

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η πώληση ψηφιακών λήψεων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις άλλων προϊόντων σας στο Etsy, αλλά η Sarah λέει ότι είναι αδικαιολόγητη. "Ήμουν αγχωμένη όταν ξεκίνησα να πουλάω σχέδια ραπτικής γιατί δεν ήθελα να πληγούν οι πωλήσεις εσωρούχων μου, αλλά ανακάλυψα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές αγορές», λέει. "Οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τα δικά τους εσώρουχα δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πρόκειται να αγοράσουν κατά παραγγελία εσώρουχα".

Προσφέροντας ψηφιακές λήψεις μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε περισσότερα listings στο κατάστημά σας, να προσεγγίσετε διαφορετικά ακροατήρια και να εξερευνήσετε νέα κανάλια πωλήσεων. Μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει κάποιο χρόνο, ώστε να  επικεντρωθείτε στη δημιουργία νέων προϊόντων και σχεδίων. "Θα σας ελευθερώσει για να επικεντρωθείτε σε δημιουργικά πράγματα», λέει η Jenny. "Διασκεδάζω τόσο με αυτό και αναπτύσσομαι ως καλλιτέχνης και σχεδιάστρια".

Πρωτότυπο κείμενο: Taylor Combs, απόδοση: Giannis Bothos