5 συμβουλές για να γράφετε μοναδικές περιγραφές προϊόντων

Etsy.com handmade and vintage goods

Φωτογραφία από το Pen Felt

[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ].

Οι δελεαστικές φωτογραφίες είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να προσελκυθεί το ενδιαφέρον των αγοραστών σε ένα item listing. Από την στιγμή όμως που οι επισκέπτες φτάσουν στο κατάστημά σας, η δύναμη βρίσκεται στην πένα σας προκειμένου να τους μετατρέψετε σε αγοραστές. Χρησιμοποιώντας γλώσσα που είναι κατατοπιστική και ταυτόχρονα αντανακλά την προσωπικότητα του brand σας, έχετε την ευκαιρία να "κλέψετε καρδιές" με τρόπο όπου το οπτικό υλικό από μόνο του δεν μπορεί. Επιτρέψτε στα tips που ακολουθούν να σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία της δημιουργίας περιγραφών στο κατάστημά σας με τρόπο που δεσμεύει και πληροφορεί τους πελάτες. Οι συμβουλές εστιάζουν ειδικότερα στη συγγραφή σπουδαίων περιγραφών για τα items, αλλά μπορείτε να τις εφαρμόσετε σε όλο το shop, από τα Policies έως την σελίδα About.


1. Βρείτε τη φωνή σας

Η γραφή σας χαρακτηρίζει τη διακριτή προσωπικότητα ή στυλ του καταστήματός σας. Προκειμένου να αναπτύξετε τη δική σας φωνή, σκεφτείτε το ακροατήριο που στοχεύετε και την εικόνα που θέλετε να τους μεταφέρετε. Είναι οι περισσότεροι από τους πελάτες σας, για παράδειγμα, μαμάδες με μικρά παιδιά, ή έφηβοι που ψάχνουν κάποιο νέο "cool" αξεσουάρ; Η Kathy Wesselius, ιδιοκτήτρια του Felix Street Studio, μίας επιχείρησης με χειροποίητες τσάντες που εδρεύει στο Scottsdale της Arizona, αναφέρει ότι οι πελάτες της είναι συνήθως αρραβωνιασμένοι άντρες ή γυναίκες που αναζητούν δώρο για τους συζύγους ή τα αγόρια τους. Ανάλογα προσαρμόζει την προϊοντική σειρά της και τις περιγραφές των listings. Για παράδειγμα, διαθέτει μία τσάντα για ξυριστικά είδη σαν ένα δώρο για γαμπρούς και βάζει αυτή την ερώτηση στην περιγραφή του item: "Ψάχνετε για ένα κλασσικό, γερά φτιαγμένο, πρακτικό, χειροποίητο δώρο"; Καθώς η Kathy είναι μεγαλύτερη από πολλούς από τους πελάτες της, συχνά συμβουλεύεται τα παιδιά της για να πετύχει ένα πιο νεανικό τόνο.

The description for this personalized shaving kit bag from Felix Street Studio notes, "Each bag is hand cut and custom embroidered before it is lined and stitched together with strong nylon thread on an industrial sewing machine. Every step is executed carefully so you will have a sturdy, well-constructed bag that will hold up to years of use."

Η περιγραφή για αυτό το προσωποποιημένο τσαντάκι για ξυριστικά από το Felix Street Studio αναφέρει "Κάθε τσάντα είναι κομμένη στο χέρι και κεντημένη κατά παραγγελία, πριν ραφτεί με γερή νάιλον κλωστή σε μία βιομηχανική ραπτομηχανή. Κάθε βήμα εκτελείται προσεκτικά προκειμένου να έχετε μία γερή, καλοκατασκευασμένη τσάντα που θα κρατήσει για πολλά χρόνια χρήσης".


Ορισμένοι ιδιοκτήτες shops υιοθετούν μία φωνή που αντανακλά τη δική τους προσωπικότητα. Η Erin Elowe Proctor, μεταλλουργός και ιδιοκτήτρια του Saturn 5 Studio, μίας επιχείρησης κοσμημάτων με έδρα το Westminster της California, προσπαθεί να προσθέσει χιούμορ στα listings της. "Θέλω οι αναγνώστες να αισθάνονται ότι μιλάνε σε μένα" αναφέρει. Για παράδειγμα μία από τις περιγραφές της για ένα μενταγιόν χαραγμένο με το πορτραίτο ενός κατοικίδιου προειδοποιεί "Αντιμετωπίζετε μία γατοπαλαβιάρα!" λέει η Erin, "Σαν αγοραστής, αυτό με προσελκύει. Κάποια μέρα αγόρασα lipgloss από… αέρια μονόκερου από έναν πωλητή του Etsy, επειδή ήταν τόσο αστεία η ανάγνωση του listing. Ήθελα να αγοράσω τα προϊόντα της και μετά να μείνω μαζί της". Αν δεν είστε σίγουροι πως να μεταφράσετε τη φωνή σας στη σελίδα, η Erin συστήνει να περιγράψετε το προϊόν σας σε ένα μαγνητόφωνο, να το παίξετε και να γράψετε αυτά που λέτε.

Η άποψη είναι ένα ακόμη σημείο-κλειδί της φωνής. Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε το "βασιλικό εμείς" ή το τρίτο πρόσωπο όταν περιγράφετε τα προϊόντα σας, αλλά αν το κάνετε αυτό μπορεί να μπερδέψετε τους αγοραστές για το ποιος δημιουργεί τα προϊόντα σας. Αν είστε μόνοι σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το πρώτο πρόσωπο στα listings σας. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό selling point για αγοραστές που αγαπούν την προσωπική σύνδεση με τους δημιουργούς.

Να έχετε στο νου σας ότι η φωνή σας μπορεί – και πρέπει – να αλλάζει με τον καιρό, καθώς το κατάστημά σας εξελίσσεται. Η Kathy από το Felix Street Studio αναφέρει ότι η φωνή του καταστήματός της άλλαξε από εκκεντρική σε εκλεπτυσμένη από το 2009 που ξεκίνησε. Τότε, λειτουργούσε μόνη της το shop και έτσι χρησιμοποιούσε το πρώτο πρόσωπο στο κατάστημά της. Τώρα που έχει προσωπικό τριών ατόμων, γράφει για το κατάστημά της στον πληθυντικό. "Καθώς το κατάστημα και τα προϊόντα μου εξελίχθηκαν", πήρα έναν πιο επαγγελματικό τόνο" αναφέρει. "Θέλω το brand μου να εκλαμβάνεται ως καλαίσθητο. Επιπροσθέτως, δεν είμαι πλέον μόνο εγώ που φτιάχνω, ταχυδρομώ και κάνω οτιδήποτε άλλο. Είναι μία ομαδική προσέγγιση που καθοδηγείται από μένα με ένα πολύ ταλαντούχο προσωπικό".


2. Σκεφτείτε φυσικά

Μία λεπτομερής περιγραφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ της αγοράς σε ένα φυσικό και σε ένα online κατάστημα. Η Gittit Szwarc, αυτοαποκαλούμενη "μηχανικός κοσμημάτων" και ιδιοκτήτρια του Knobbly, ενός Etsy shop που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, συστήνει να σκεφτούμε ποιες πληροφορίες μπορεί να συλλέγει ο αγοραστής για ένα προϊόν σε ένα φυσικό κατάστημα. Ένα πράγμα που έμαθε η Gittit είναι ότι από μόνες τους οι αριθμητικές μετρήσεις δεν είναι και πολύ χρήσιμες, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι ψάχνουν για κοσμήματα. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο είναι 1,5 ίντσα και δεν κρατάνε έναν χάρακα δίπλα στον υπολογιστή τους", αναφέρει. Αντί γι' αυτό η Gittit, χρησιμοποιεί φυσικά σημεία αναφοράς, όπως το "μήκος του πηγουνιού" και "μόλις κάτω από την κλείδα του ώμου" για να περιγράψει το μέγεθος και στη συνέχεια παρέχει ακριβείς μετρήσεις και άλλες τεχνικές πληροφορίες στις λεπτομέρειες του item.

In the description of these rose gold ear cuffs in Gittit Szwarc’s shop she notes, “The longest chain dangles 13 cm (5 inches) long, so the spikes just skim the top of your shoulders” to give readers around the world a sense of scale.

Στην περιγραφή αυτών των ροζ χρυσών σκουλαρικιών στο κατάστημα της Gittit Szwarc σημειώνει "η μακρύτερη αλυσίδα κρέμεται 13 εκατοστά (5 ίντσες), έτσι ώστε οι μύτες τους να ακουμπούν στο πάνω μέρος των ώμων σας" για να δώσει στους αναγνώστες μία αίσθηση του μεγέθους.


3. Να γίνετε φιλικοί προς τα κινητά

Σήμερα, περισσότερο από το 50% της κίνησης στο Etsy προέρχεται από mobile συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές είναι πιθανότερο να βλέπουν το κατάστημά σας σε μία μικρότερη οθόνη – πιθανώς την ίδια στιγμή που ελέγχουν τους λογαριασμούς τους στα social media, στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους και κοιτάζουν το inbox στο email τους. Έτσι, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργείτε περιγραφές που είναι περιεκτικές και αξιομνημόνευτες. Τοποθετήστε τις πιο σημαντικές πληροφορίες στην αρχή κάθε listing για να προσελκύσετε αναγνώστες και να κάνετε το κατάστημά σας φιλικότερο για τις αναζητήσεις. (Για περισσότερες συμβουλές για το θέμα διαβάστε το How to Get Found in Search). Μία μεταφορά ή μία ιδιαίτερα περιγραφική λέξη μπορεί να αντικαταστήσει πληροφορίες μιας παραγράφου και να δελεάσει τους χρήστες να παραμείνουν σε μια νοητική εικόνα, προσθέτει ο Gittit του Knobbly.

4. Πειραματιστείτε

Κοιτάζετε τα στατιστικά του μαγαζιού σας (Shop Stats) σε τακτική βάση για να καθορίσετε ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να σας βρουν. "Αν βρω ότι μετά από μερικούς μήνες κανείς δεν αναζητά τον όρο 'atomic rocket' τότε χρησιμοποιώ κάτι άλλο. Είναι ένας συνεχής πειραματισμός" σημειώνει η Erin από το Saturn 5 Studio. Για να ισχυροποιήσετε την επιλογή των λέξεων-κλειδιών, δοκιμάστε αυτό το τρικ: Προσποιηθείτε ότι είστε ένας αγοραστής που ψάχνει για το δικό σας item χρησιμοποιώντας την μπάρα αναζήτησης του Etsy. Σε μία drop-down λίστα, το Etsy θα προτείνει αυτόματα τους πιο δημοφιλείς πραγματικούς όρους αναζήτησης με τους οποίους οι αγοραστές ψάχνουν στην πραγματικότητα. Βλέπετε σε αυτή τη λίστα όρους που περιγράφουν το προϊόν σας; Ενσωματώστε αυτές τις λέξεις στα tags και τους τίτλους σας για να αυξήσετε την σχέση του listing με τις αναζητήσεις και να συνδεθείτε με περισσότερους αγοραστές.


5. Επεξεργαστείτε, μετά επεξεργαστείτε λίγο ακόμη

Δείξτε την ίδια ποιότητα και το ίδιο ενδιαφέρον στη γραφή σας με αυτό που δείχνετε στα προϊόντα σας, διορθώνοντας τις περιγραφές σας όσον αφορά τη γραμματική, τη στίξη και την ευκρίνεια. Κόψτε τις περιττές "σάλτσες" και κάντε τυχαίους ελέγχους. Είναι το στυλ της γραφής σας συνεπές με τα listings και τα υπόλοιπα στοιχεία του καταστήματός σας; Μία φρέσκια οπτική μπορεί να αποδώσει. "Γράψτε μία δοκιμαστική περιγραφή και μοιράστε την σε κάποιους ανθρώπους" συστήνει η Erin. "Ο σύζυγός μου, η μητέρα μου και μερικοί fans στο Facebook είναι συχνά πρόθυμοι να διαβάσουν κάτι για μένα με αντάλλαγμα τον κωδικό ενός κουπονιού". Στη συνέχεια θα ρωτήσει τους βοηθούς της "Βαρεθήκατε μέχρι δακρύων; Υπάρχει πολλή πληροφορία; Έχω χάσει κάτι;". Συνεχίζει "ακόμη και αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε φίλους πρόθυμους γι΄ αυτό, θα βρείτε ανθρώπους στις Etsy Teams".

Saturn 5 Studio introduces this pendant this way: “This is Ground Control to Major Tom...cat.”

Το Saturn 5 Studio παρουσιάζει αυτό το μενταγιόν με τον ακόλουθο τρόπο: “Έλεγχος εδάφους καλεί τον Major Tom...cat.”

Η επεξεργασία της δουλειάς σας με μία φρέσκια ματιά πριν πατήσετε το Publish μπορεί επίσης να περιορίσει τις ερωτήσεις των πελατών αργότερα. Για παράδειγμα: η Erin έγραφε για ένα μενταγιόν με ένα γάτο αστροναύτη όταν άρχισε να παίζει στη μουσική υπηρεσία Spotify το "Ground Control to Major Tom". Το τραγούδι την ενέπνευσε να γράψει κάτι που νόμιζε για σπουδαία περιγραφή, έως ότου την άφησε στην άκρη και τη διάβασε αργότερα. "Συνειδητοποίησα ότι μέσα στη χαρά μου ξέχασα να σημειώσω πόσο μεγάλο ήταν το μενταγιόν" αναφέρει. "Μερικές φορές το γράψιμο δεν έρχεται με τον τρόπο που νομίζεις την πρώτη φορά".


Πρωτότυπο κείμενο: Julie Schneider, μετάφραση: GiannisBothos .